Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Bekende gebouwen in de Sint-Andrieswijk in Antwerpen gerenoveerd en omgevormd tot betaalbare wooneenheden

De stad Antwerpen zet in op betaalbaar huren. Na 80 jaar waren de Fierensblokken helemaal afgeleefd en voldeed het complex niet meer aan de hedendaagse bouwnormen. Toch voorzag architect Gustave Fierens het wooncomplex ook van veel charmevolle elementen. De recente renovatie bracht de bouwblokken naar hedendaagse wooneisen met aandacht voor die originele elementen. Zo kreeg elke entree opnieuw gekleurde cementtegels in motief naar het origineel en bleven de terrazzo-trappenhallen behouden. De oude liftkokers, bronzen brievenbussen, huisnummers en deurbellen zorgen voor de originele uitstraling.

Het project werd gestart in 2015 en door aannemer TM ACH Bouw – Vanhout eind 2023 afgerond. Door in de Fierensblokken in één keer 122 huurwoningen te realiseren, kreeg het project een ruimere maatschappelijke betekenis. Gelijktijdig worden de historische gebouwen bewaard en krijgt de Sint-Andrieswijk een nieuwe impuls.



Hedendaagse kwaliteit met de charme van weleer
De Fierenshoven vormen een belangrijke afspiegeling van de volkshuisvestigingsideeën en het baksteenmodernisme in België in de jaren 1930. Veel inwoners van de stad koesteren het monumentale pand. In de gerenoveerde Fierensblokken is plaats voor een mix van woongelegenheden. Zo zijn er zowel studio's met collectieve gedeeltes als appartementen met 1, 2 en 3 slaapkamers gerealiseerd. De nieuwe indeling van de grondplannen liet de bestaande basisstructuur zoveel mogelijk intact. Het aantal wooneenheden ging van 194 naar 122, waardoor een gedeelte van de appartementen groter werd, tot 120 m².



Vervanging van vloeropbouw en afwerking
Verantwoordelijke architecten Happel Cornelisse Verhoeven en Molenaar & Co streefden een duurzame renovatie na, met het 'people-planet-profit-principe' als uitgangspunt. De gerenoveerde gebouwen maken dan ook gebruik van hedendaagse, duurzame technieken en zijn hierdoor energiezuiniger. De vloeropbouw en afwerking werd overal vervangen en akoestisch geïsoleerd. Voor het renoveren van de vloeren werd Eltherm Isolatietechniek uit Berg-Kampenhout ingeschakeld. Eltherm is gespecialiseerd in de plaatsing van vloerelementen voor verbetering van geluids- en warmte-isolatie en heeft veel ervaring met renovatie van vloeren.

Wat meer dan 25 jaar geleden begon met een eenmalig partnerschap met James Hardie voor de renovatie van het klein begijnhof in Leuven, groeide uit tot een sterke samenwerking voor verschillende spraakmakende renovatieprojecten. Roel Coose en John Coose van Eltherm lichten toe waarom ze destijds voor James Hardie kozen en nog altijd vertrouwen op de fermacell® producten. Zo ook bij de renovatiewerken van Fierenshoven.


Kwaliteit en gebruiksgemak troef
“De oude Fierenshoven gebouwen hebben een speciale architectuur die de bouwheer graag wilde behouden. Zo was er een erg dunne betonnen vloer die het onmogelijk maakte om de gewenste thermische en akoestische verbeteringen uit te voeren met een klassieke chape. In dit geval werd er voor de Fermacell producten gekozen omwille van het lichte gewicht en de akoestische prestaties om zo een zwevende en droge dekvloer te creëren”, legt Roel uit. Voor de renovatie van de vloeren in Fierenshoven verwerkte Eltherm circa 10.000 vierkante meter fermacell® vloerelement type 2E35 van 45 mm (2x 12,5 mm fermacell® gipsvezelplaat met 20 mm minerale wol isolatie). Om de ongelijke betonvloeren te egaliseren werden de ruimtes vooraf voorzien van fermacell™ droge egalisatiekorrels.



Wanneer Eltherm de vergelijking maakt met andere leveranciers, valt hen vooral de kwaliteit van de fermacell™ droogstorting en het plaatmateriaal op. “De kers op de taart voor ons is dat fermacell® een lichte, volledig droge vloeropbouw is die je meteen kan afwerken en geschikt is voor elk type vloerbekleding”, zegt Roel. “Bovendien laten de egalisatiekorrels een minimale vloeropbouw toe van drie à vier centimeter. Daarboven komt dan de fermacell® vloerplaat waarin we, indien nodig, zelfs vloerverwarming kunnen integreren. Verder is het voor ons ook fijn dat James Hardie een breed gamma aan fermacell® vloerelementen heeft, zodat we in functie van de vereisten van de bouwheer en de architect het geschikte materiaal kunnen kiezen en tegelijk de doorlooptijd met één à twee maanden kunnen inkorten in vergelijking met een klassieke chape.”
×